Нотр Дам
Нотр Дам / БГНЕС
Възстановяване на дървената конструкция на покрива на "Нотр Дам" е най-екологичното решение, което би гарантирало солидността на структурата, заяви френският архитект Ерик Вирт, цитиран от Франс прес.

Дали конструкцията да е от дърво, стомана или бетон? Въпросът вълнува експертите, които имат свое мнение за въстановяването на опустошената от пожар в средата на април м.г. емблематична парижка катедрала.

Укрепването на Нотр Дам струва 85 млн. евро


Специалният представител на президента Макрон за реконструкцията генерал Жан-Луи Жоржлен обори информациите, че опцията новата конструкция да е от дъбов материал вече е била предпочетена пред алтернативата, свързана с използване на метал или бетон. "Ще бъдат проучени всички възможни опции", увери той, признавайки, че е възможно да има лобиране в полза на използването на дървен материал.

Без рождествена литургия в „Нотр дам“ за първи път от времето на Наполеон

"Най-екологичният съвременен материал е дървеният. Дърветата складират въглероден диоксид. Няма противопаказания въпреки някои слухове. Колкото до финансовата страна на въпроса, нужните средства са налице. Катедралата съществува от 800 години. Ако бе построена от стомана, нямаше да оцелее. Дори с всички предпазни мерки срещу пожари желязото издържа половин или един час, но след това се усуква и стените биха се сгромолясали. Трябва да сме предпазливи към някои опции, които предлагат да се използват метални конструкции, защото са по-леки."
 
БТА