Франция призова разпоредбите на плана на Кофи Анан да станат задължителни
Франция призова разпоредбите на плана на Кофи Анан да станат задължителни / снимки: Reuters

Британският външен министър Уилям Хейг заяви, че Сирия е пред крах и че утре той ще разговаря спешно с руския си колега, за да се осигури изпълнението на мирния план на Кофи Анан, предаде Ройтерс.

„Сирия е пред колапс или на прага на кръвопролитна верска гражданска война”, заяви Уилям Хейг пред журналисти в Кабул, където утре ще се състои регионална конференция за Афганистан. Британският министър каза, че по време на конференцията ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров, за да убеди Русия да използва влиянието и авторитета си пред сирийското правителство в полза на изпълнението на плана на Анан.

„Последните събития в Сирия, включително сведенията, че сирийски военни използват деца като жив щит, не трябва да карат световната общност да се отказва от мирното уреждане на кризата в Сирия”, заяви германският външен министър Гидо Вестервеле, цитиран от ИТАР-ТАСС. „Важно е да не се отказваме от намирането на политическо
решение на сирийския проблем, изтъкна той и нарече „ужасяваща” информацията на ООН за положението в Сирия.

Вестервеле предупреди за опасността конфликтът да обхване целия район. Това може да доведе до индиректна война с непредсказуеми последици, каза министърът, според когото Съветът за сигурност на ООН трябва да продължи да работи по мерките за въздействие върху режима в Дамаск, които не се основават на военен подход.

„Китай оценява положително усилията ви за политическо решение на кризата в Сирия”, заяви китайският външен министър Ян Цзечъ в телефонен разговор с Кофи Анан. „Китай поддържа позицията, че международната общност трябва последователно, използвайки политически методи, да намери изход от ситуацията, и изцяло подкрепя посредническите усилия на Анан”, отбеляза министърът.  

В петък - 14 юни, в Кабул се събират представители на 29 страни, които ще обсъдят бъдещето на Афганистан - главно след изтеглянето на НАТО, което трябва да се осъществи до края на 2014 г., отбелязва АФП.

Междувременно Франция призова разпоредбите на плана на международния пратеник за Сирия Кофи Анан да станат задължителни, предадоха световните агенции, като се позоваха на френския министър на външните работи Лоран Фабиюс.

„Работим в тази насока и се надяваме, че това ще стане бързо”, каза Фабиюс на пресконференция в Париж. Той се обяви по-конкретно за приемане от Съвета за сигурност на ООН на резолюция, която да се позовава на Глава 7 от Устава на световната организация, предвиждаща и употреба на сила. Друг обсъждан вариант е създаването над Сирия на зона, забранена за полети, пише БТА.

Фабиюс призова за приемане на нови санкции срещу Сирия, насочени по-конкретно срещу армията, а не само срещу хората от обкръжението на президента Башар ал Асад.

Франция иска да играе водеща роля в действията срещу режима на Асад с цел прекратяване на насилието, подчерта външният министър. Той коментира, че ситуацията в Сирия може да бъде определена като гражданска война.

Най-малко 18 души, повечето от които цивилни, бяха убити днес в страната, предаде АФП, като се позова на Сирийския център за наблюдение на човешките права. Насилието в страната взе вчера поне 80 жертви - 57 цивилни и 23 военни. Над 14 100 души са били убити в Сирия според базираната във Великобритания сирийска опозиционна организация от началото на бунта срещу режима на Асад в средата на март миналата година.