Франция на референдум за бъдещо евентуално влизане на Турция в ЕС?
Франция на референдум за бъдещо евентуално влизане на Турция в ЕС? / netinfo

Френските депутати приеха проект за институционална реформа, в който се съдържа изискване за провеждането на референдум за евентуалното бъдещо приемане на Турция в Европейския съюз.

За да влезе в сила, текстът трябва да получи през юли мнозинство от три пети от членовете на двете камари на парламента, което е несигурно, защото проектът ще трябва да бъде подкрепен от лявата опозиция. При първото четене на текста в долната камара на парламента управляващата десница гласува "за", а левицата – „против".

В проекта за институционална реформа се предвижда влизането на бъдеща кандидатка в ЕС, във Франция да се ратифицира с референдум или по парламентарен път. Референдумът обаче ще е задължителен, ако населението на страната кандидатка е повече от 5 процента от населението на ЕС, какъвто е случаят с Турция.

Президентът на Франция Никола Саркози вече се обяви против влизането на Турция в ЕС, припомня АФП. Той предлага вместо това статут на "привилегирован партньор", но тази идея се отхвърля от Турция, която иска пълноправно членство.