Парижката полиция обезвреди убиец с нож
Парижката полиция обезвреди убиец с нож / IStock
Френските власти са изгонили 66 чужденци от страната през последния месец и половина поради подозрение, че споделят радикални идеи. Това съобщи министърът на вътрешните работи на републиката Жералд Дарманен в ефира на радиостанцията RTL.

"Досега 66 души са експулсирани от Франция", каза той. "Още 50 души са в административни центрове за задържане в очакване на експулсиране."

Както отбеляза ръководителят на Министерството на вътрешните работи, процесът на депортиране се усложнява от факта, че „във връзка с пандемията от коронавируса Франция прекратила въздушните комуникации с редица страни“.

„Фигаро“ разкри името на чеченеца, който закла френския учител

Той също така информира, че "днес следобед ще започне прилагането на мерки за установяване на контрол над 76 джамии, където вероятно се популяризират идеи на радикален ислямизъм".

В средата на октомври вътрешното министерство на републиката съобщи, че властите наблюдават над 4 000 чужденци, заподозрени в радикализация и се готвят да изгонят 231 от тях от страната.

През есента Франция претърпя поредица от терористични атаки. На 25 септември в Париж ислямист рани минувачи пред сградата, където преди това се намираше редакцията на седмичника "Шарли Ебдо". На 16 октомври в Конфланс-Сен-Онорин учител беше нападнат до училище, където е преподавал история и география. Нападателят му преряза гърлото. На 29 октомври 21-годишен тунизиец, въоръжен с нож, нападна енориаши от църквата "Нотр Дам" в Ница. В резултат на нападението трима души загинаха, нарушителят беше задържан. В същия ден бяха извършени нападения в Авиньон и саудитския град Джеда, където нападател нападна охраната на френското консулство.
БГНЕС