/ ThinkStock/Getty Images
Филмът "Джой" („Joy“, 2018), заснет от австрийската режисьорка с ирански корени Судабех Мортезаи, е признат за най-добър филм на 62-ия Лондонски филмов фестивал. Списъкът на наградените бе обявен официално от организаторите на събитието.
 
Втората режисьорска работа на Мортезаи вече получи едно от отличията на филмовия фестивал във Венеция. Филмът разказва историите на момичета от Нигерия, които са доведени в Европа и принудени да се занимават с проституция. Главната героиня, чието име е "Джой" ("радост"), се озовава във Виена и в крайна сметка свиква с живота на секс-робиня, неспособна да прекъсне порочния кръг и да промени живота си. Журито нарече филма "уникална и провокативна лента, която рисува шокираща картина за устойчивостта на хората в нечовешки условия".

Надя Мурад: секс робинята на ИД, която спечели Нобеловата награда за мир
 

Общо 10 филма на киномайстори от Унгария, Италия, Китай, Колумбия, САЩ и други държави претендираха за голямата награда на фестивала.
 
Лондонският кинофестивал, който стартира тази година на 10 октомври, е най-големият филмов фестивал в Обединеното кралство и се провежда под егидата на British Film Institute. За първи път той се провежда през 1956 година.

Сексуалното насилие като оръжие по време на война - разказ на една силна жена
 
Руският режисьор Андрей Звягинцев е един от двамата режисьори за повече от половин век в историята на събитието, чиито творби два пъти са печелили голямата награда, пише ТАСС. През 2014 г. с гран-при на Лондонския фестивал бе удостоен неговият филм "Левиатан", а през 2017 г. престижната награда му бе връчена за филма "Нелюбов".
БГНЕС