Агенти на ФБР извършват обиск в дома на бившия вицепрезидент на САЩ Майк Пенс, съобщи „Политико“, като се позова на полицейски служител на мястото на инцидента.

Вестникът уточнява, че служителите на ФБР проверяват дали Пенс има класифицирани материали в дома му в Индиана. Претърсването се извършва със съгласието на бившия вицепрезидент.

Откриха класифицирани документи в дома на бившия вицепрезидент на САЩ Майк Пенс

Полицейска кола е била забелязана паркирана пред портите на имота за 1,9 млн. долара в Кармел - само няколко часа след като той е получил призовка от специалния съветник на Министерството на правосъдието, разследващ Доналд Тръмп, съобщава „Дейли мейл“.

Миналия месец адвокатите на Пенс доброволно разкриха, че в дома на бившия вицепрезидент са открити документи с класифицирани обозначения.

Признанието дойде след класифицираните документи, открити в бившия офис на президента Джо Байдън във Вашингтон и в дома му в Уилмингтън, и след като през август ФБР обискира Мар-а-Лаго на Тръмп заради липсващи класифицирани документи.

Документите са намерени от един от адвокатите на Пенс, на когото е било възложено да прегледа документите му по молба на вицепрезидента, от голяма предпазливост след откриването на документите на Байдън и Тръмп. Те са били намерени на 16 януари, като адвокатът на Пенс Грег Джейкъб е написал писмо и е информирал Националния архив за откритието на 18 януари.

Майк Пенс отказа участие в конференция с Тръмп

„Допълнителните записи изглежда са малък брой документи с маркировка за класифицирана информация, които по невнимание са били опаковани и транспортирани до личния дом на бившия вицепрезидент в края на предишната администрация“, каза Джейкъб.

Вицепрезидентът Пенс не е знаел за съществуването на чувствителни или класифицирани документи в личното му жилище, добави адвокатът.

БГНЕС