Общ дигитален сертификат за ваксинация поиска Европейският съюз. Ако всяка страна издава собствен, това ще доведе до частични решения за 27-членния блок, предупреди еврокомисарят по правосъдието.

ЕК предлага сертификат за ваксинираните и преболедувалите COVID-19 (ВИДЕО)

Европейският съюз планира да въведе общ дигитален пропуск, който ще позволи на туристите да пътуват свободно през лятото.„Комисията предлага инструмент, който ще улесни свободното движение в Евросъюза.

Той ще бъде издаван и приеман във всяка една държава-член, като ще позволи на европейските граждани да пътуват без никаква дискриминация”, заяви  Дидие Ренердс, комисар по правосъдието.

Засега обаче обсъжданията не са стигнали дори до цената, опазването на личните данни  и информацията, която ще бъде включена в документа. Техническите и медицински аспекти на новата система също още не са ясни.

BioNTech: Европа ще постигне колективен имунитет до август

„Ако можем да се договорим политически, техническото решение ще бъде готово навреме. Ако не успеем, рискуваме раздробяване на Европа с много различни документи, които не могат да бъдат разчетени в друга държава-член”, допълни Ренердс.

На фона на очакванията за общ сертификат, в Брюксел се проведе първото заседание по делото, което Европейската комисия заведе срещу производителя на ваксини AstraZeneca, че не е доставила договорените количества от препарата. 

“Единственото, което ще кажа е, че AstraZeneca дълбоко съжалява за решението на Европейската комисия да се обърне към съда. Надяваме се, че спорът ще бъде решен възможно най-бързо”, посочи Хаким Боулрабах, адвокат на AstraZeneca.

Кой е вариантът на новия коронавирус с най-много мутации

В същото време германският производител на ваксината  Pfizer/ BioNTech отхвърли като несъстоятелни появилите се информации за случаи на миокардит в Израел след ваксинация с втора доза.
nova.bg