Европа може да постигне колективен имунитет срещу коронавируса в рамките на следващите четири месеца, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на ръководителя на германската фармацевтична компания BioNTech, която разработи първата широко одобрена ваксина срещу COVID-19 съвместно с американския си партньор Pfizer.

Докато точният праг, необходим за достигане на това критично ниво на имунизация, остава предмет на дебати, според експертите ниво над 70 процента би нарушило значително предаването на коронавируса в рамките на дадена популация.

Колко време преболедувалите коронавирус имат антитела и имат ли имунитет? (ВИДЕО)

"Европа ще достигне колективния имунитет през юли, най-късно до август", заяви пред репортери изпълнителният директор на BioNTech Угур Шахин. Ваксината на неговата компания съставлява голям дял от дозите, прилагани в Европа и Северна Америка.

Шахин допълни, че данните за хора, получили ваксината, показват, че имунният отговор с времето отслабва и вероятно ще е необходима трета доза.

Лекарите съветват: Имунитет след ваксинация, а не след преболедуване (ВИДЕО)

Проучванията сочат, че ефикасността на ваксината на PfizerPfizer/BioNTech намалява от 95 процента на около 91 процента след шест месеца, отбелязва Угур Шахин. "С оглед на това ще имаме нужда от трета доза, за да върнем отново защитата на ваксината до почти 100 процента", каза той, предлагайки бустерът да се прилага 9-12 месеца след първата доза.

"След това вероятно ще е необходимо да се прилага нов бустер всяка година или на 18 месеца", допълни Шахин.
БТА