/ iStock/Getty Images
Това ще стане след като американската Федерална агенция по храните и лекарствата дадат зелена светлина
Израел планира втори кръг на ваксинацията срещу коронавирус след шест месеца, като очаква до тогава да бъде одобрено ваксинирането и на деца, каза премиерът Бенямин Нетаняху във вторник, предаде Ройтерс.

Около 81 процента от израелските граждани и постоянно пребиваващите в страната на вързаст над 16 години, тоест тези, за които е одобрена ваксината на "Пфайзер" в Израел, вече са получили и двете дози. Израел е заявил, че планира да започне ваксиниране и на възрастовата група от 12 до 15 години, щом това бъде разрешено от американската Федерална агенция за контрол на храните и лекарствата. Pfizer и партньорът му BioNTech поискаха извънредно разрешение за това по-рано този месец.

Израел ще купи милиони дози от ваксината на Pfizer/BioNTech

Ваксинирането на децата и младите хора се смята за решавата стъпка в постигането на колективен имунитет и овладяването на пандемията, смятат мнозина експерти. Според Pfizer ваксината й е безопасна, ефективна и предизвиква устойчив отговор с антитела във възрастовата група 12 - 15 години.

Според изпълнителния директор на Pfizer хората "вероятно" ще се нуждаят от трета доза от ваксината в рамките на 12 месеца и може да имат нужда от ежегодна ваксинация.
БТА