Разходките сред природата отдавна са се превърнали в ефикасно средство за дълголетие
Разходките сред природата отдавна са се превърнали в ефикасно средство за дълголетие / ThinkStock/Getty Images
Здравето в Европа е с най-високи показатели в света
Европейците живеят все по-дълго, но затлъстяването и наднорменото тегло заплашват да обърнат в обратна посока тази тенденция, се казва в доклад на Световната здравна организация (СЗО), който бе публикуван и представен в Лондон, съобщиха Франс прес и ДПА.

Редовните упражнения „подмладяват“ артериите ни
 
В доклада се уточнява, че здравето в Европа е с най-високи показатели в света, но остава променливо в зависимост от отделните райони.
 
Продължителността на живота в Европа е нараснала до 77,8 години през 2015 г., при 76,7 години през 2010 г. Продължителността на живота на жените - 81,1 години, е по-голяма от тази на мъжете - 74,6 години, като разликата между двата пола е намаляла.

жени мъже
Продължителността на живота на жените е по-голяма от тази на мъжете, като разликата между двата пола е намаляла ThinkStock/Getty Images

Различията са големи в зависимост от отделните страни - мъжете живеят с близо 16 години по-дълго в Исландия - 81,4 години, отколкото в Казахстан - 65,7 години. Във Франция продължителността на живота на мъжете е 79,9 години, а на жените - 86,3 години, докато в Русия продължителността на живота на мъжете е 65 години.

Топ 40 на нещата, които ни карат да се чувстваме млади
 
"Напредъкът е различен както в отделните страни, така и между половете и поколенията," отбелязаха от СЗО. "Рисковите фактори, свързани с начина на живот, будят тревога - те могат да забавят напредъка и дори да обърнат в обратна посока тази тенденция".

Затлъстяването е проблем на общественото здравеопазване в целия свят
Затлъстяването увеличава риска от диабет, рак и сърдечни болести ThinkStock/Getty Images

Сред рисковите фактори е затлъстяването, което увеличава риска от диабет, рак и сърдечни болести. Регистрирани са все повече случаи на затлъстяване в Европа. През 2016 г. затлъстяването и наднорменото тегло засягали съответно 23,3 процента и 58,7 процента от населението на континента.

Спортът забавя стареенето, доказаха учени

Тютюнопушенето и употребата на алкохол също са сред рисковите фактори - данни от 2013 г. сочат, че 29 на сто от индивидите на възраст над 15 години пушат, при 16,9 на сто в двете Америки и 24,8 на сто в Югоизточна Азия. Консумацията на алкохол намалява от 2008 г., но остава висока - 8,6 литра на човек годишно през 2014 г., при 6,4 литра на човек годишно в света.
БТА