еликсир
еликсир / ThinkStock/Getty Images
Учени от университета Маршъл демонстрираха как специфичен ензим, наречен натриево-калиева аденозинтрифосфатаза, може да повлияе на процесите на стареене, съобщава сайтът Лента.

Топ 40 на нещата, които ни карат да се чувстваме млади
 
По мнението на изследователите това вещество, участващо в цикъла на генерирането на активните форми на кислорода, може да послужи като основа за изготвянето на "хапче на вечната младост".

стареене
ThinkStock/Getty Images

По време на експериментите лабораторни мишки били подложени на "западен хранителен режим", който се характеризира с високи съдържания на мазнини и въглехидрати. Това позволило да се изявят в максимална степен признаците на стареенето при гризачите . В рамките на експериментите в клетките на опитните ортанизми на опитните животни се синтезирали големи количества кислородни радикали.

Учени откриха ключ към удължаване на живота
 

стареене
ThinkStock/Getty Images

При инжектиране на мишките с ензима натриево-калиева аденозинтрифосфатаза се забелязало значително снижаване на процесите на стареене. Същите резултати били получени и при опити с култури с човешки фибропласти - клетки от съединителната тъкан.

Спортът забавя стареенето, доказаха учени

По мнението на учените, ако специфичният фермент се окаже безопасен за човешкото здраве, това вещество може да бъде използвано като основа за терапии срещу стареенето.

И още "тактики" срещу стареенето:

Сексът забавя стареенето при жените

Редовните упражнения „подмладяват“ артериите ни

Зелената салата подмладява мозъка

Редовното тичане увеличава продължителността на живота с няколко години

Учени: Поне половин час физическа активност дневно удължава живота

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА