Редовната консумации на зелени листни зеленчуци - например като салата за обяд, подобрява способностите за мислене и запаметяване
Редовната консумации на зелени листни зеленчуци - например като салата за обяд, подобрява способностите за мислене и запаметяване / ThinkStock/Getty Images
Всекидневната консумация на салата и зелени листни зеленчуци стимулира мозъка и дори може да допринесе за предпазване от деменция, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Сред характерните симптоми на невродегенеративното заболяване, най-разпространената форма на която е болестта на Алцхаймер, са нарушенията в паметта и мисленето.

Четири храни за силно либидо и няколко за добро настроение

Всеизвестно е, че сред най-добрите за мозъка храни са мазните риби като сьомга и скумрия. Според авторите на настоящото изследване от Медицинския център на университета "Ръш" в Чикаго към списъка с полезни продукти могат да се прибавят марулята и други зелени листни зеленчуци като спанак и кейл.

Редовната консумации на зелени листни зеленчуци - например като салата за обяд, подобрява способностите за мислене и запаметяване
Редовната консумации на зелени листни зеленчуци - например като салата за обяд, подобрява способностите за мислене и запаметяване ThinkStock/Getty Images

В изследването си, обхванало 960 души, специалистите са установили, че редовната консумации на зелени листни зеленчуци - например като салата за обяд, подобрява способностите за мислене и запаметяване.

Диетата на викингите е най-полезна за мозъка

Направените тестове са показали, че индивидите, които редовно слагат на трапезата си зелени листни зеленчуци, се справят по-добре със задачи за мислене и запаметяване в сравнение с хората, избягващи този тип храни.

Промяната на хранителния режим може да ни помогне да запазим чревни бактерии
Промяната на хранителния режим може да ни помогне да запазим чревни бактерии ThinkStock/Getty Images

Изследователите са установили, че показаните от любителите на салата резултати съответстват на тези на хора, които са с 11 години по-млади.

Учени изброиха кои са най-полезните продукти за мозъка

Специалистите приписват благоприятния ефект главно на съдържащия се в зелените листни зеленчуци витамин К, който особено ефективно противодейства на влошаването на когнитивните способности.

Новото изследване е поредното в подкрепа на идеята, че здравословното хранене играе ключова роля за подобряване на мозъчните функции и съответно за предпазване от деменция, отбелязват авторите му. 

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА