/ БТА
Комисия към Европейския парламент одобри проектозакон, според който на Facebook, Google, Twitter и други социални платформи ще се налагат глоби, ако не премахват естремистки съдържания в рамките на един час от момента на публикуването им, предаде Ройтерс.

Проектът бе одобрен с 35 гласа при един против и осем въздържали се в комисията по правосъдие и вътрешен ред. Следващата седмица той ще бъде разгледан в пленарната зала и ако бъде одобрен, предстоят преговори между трите институции на ЕС.

Този законопроект, който предвижда глоби до 4 на сто от годишния оборот на нарушителя, бе одобрен миналата година от страните членки. Но имаше опасения, че мярката ще засегне предимно малките онлайн платформи, а също че накърнява човешки права. Затова обсъждането в парламента се забави досега.

Въвеждането на мярката стана много актуално, тъй като терористът, който през март изби 50 души и рани десетки в Крайстчърч, Нова Зеландия, е предавал стрелбата на живо по една от платформите на Facebook.

Възпоменателна церемония за жертвите на атентата в Крайстчърч събра хиляди

От Facebook обявиха, че през първите 24 часа след нападението са премахнали 1,5 милиона видеоклипове от кръвопролитието. Представители на ЕС обаче твърдят, че първият час е ключов за възпирането на по-нататъшното разпространяване на подобно съдържание и че интернет компаниите не правят достатъчно на доброволни начала.

Компаниите обикновено разчитат на съчетание от автоматични средства и човешки фактор, за да засичат и изтриват екстремистки съдържания. Но когато едно незаконно съдържание бъде снето от някоя платформа, то често се появява в друга платформа и това ограничава възможностите за контрол върху мрежата, пояснява Ройтерс.
БТА