/ iStock/Getty Images
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателят на Европейския съвет Доналд Туск поздравиха министъра на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен за избирането й на поста председател на Европейската комисия, съобщава ТАСС.

Урсула фон дер Лайен е новият шеф на ЕК

Столтенберг и Туск са отправили своите поздравления в Туитър.

По-рано днес депутатите в Европейския парламент утвърдиха кандидатурата на Фон дер Лайен за председател на Европейската комисия в периода 2019-2024 г. Кандидатурата й събра 383 гласа при необходими 374.
 

Столтенберг поздрави Урсула фон дер Лайен и посочи, че дълбоките й познания за НАТО, получени на поста министър на отбраната на Германия, ще бъдат полезни в по-нататъшното сближаване на Европа и Америка. "С нетърпение очаквам възможността да работя с Вас", написа Столтенберг.
 

Доналд Туск подчерта, че Фон дер Лайен е "най-достойният кандидат за този пост".
 

Поздравления към Урсула фон дер Лайен отправиха и ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини и и.д. премиер на Белгия Шарл Мишел, който от 1 ноември ще замени Доналд Туск на поста председател на Европейския съвет.

Цялото ръководство на ЕС ще се смени на 1 ноември, когато приключва мандата на сегашната Европейска комисия под ръководството на Жан-Клод Юнкер.
БТА