/ БГНЕС
Урсула фон дер Лайен е избрана за председател на Европейската комисия. За пръв път в историята жена оглавява Еврокомисията, като на този пост тя наследява Жан-Клод Юнкер.

В нейна подкрепа гласуваха 383 евродепутати.

В своето изказване след вота, Урсула фон дер Лайен обеща „обединен и силен“ Европейски съюз, предаде Ройтерс.

„Доверието, което ми оказахте, е доверие в Европа. Вашето доверие в обединена и силна Европа, от изток на запад, от юг на север“, заяви германският консерватор. „Това е голяма отговорност и работата ми започва от сега“.

„Нека работим заедно конструктивно, защото целта е обединена и силна Европа“, заяви фон дер Лайен, която ще поеме новия си пост от 1 ноември.

ЕП започна гласуването за избор на нов председател на Европейската комисия


Урсула фон дер Лайен е майка на седем деца и министър в четири правителства, дъщеря на премиер на Долна Саксония и потомка на един от най-успешните руски индустриалци барон Лев Герасимович Кноп.

Първите 13 години от живота си германският политик прекарва в Брюксел. Баща ѝ Ернст Албрехт, който по-късно става премиер на провинция Долна Саксония, заема редица ключови постове в Европейската икономическа общност и в Европейската общност – предшествениците на днешния Европейски съюз (ЕС). Тъкмо благодарение на тази предистория, и за разлика от много свои колеги-министри в Берлин, Урсула фон дер Лайен говори перфектно английски и френски.

След завършване на гимназия Урсула фон дер Лайен учи в университетите в Гьотинген и Мюнстер, където изучава икономика. През 1978 г. учи в Лондон бизнес скул. По-късно през 1987 г. завършва медицина в Хановер и става лекар. От 1988 до 1992 г. работи като лекар асистент в гинекологичното отделение на университетската клиника в Хановер. От 1992 до 1996 г. заедно със семейството си живее в Калифорния, където нейният съпруг е преподавател в Станфордския университет.

Урсула фон дер Лайен става член на ХДС през 1990 г. Тя е избрана в Ландтага на Долна Саксония през 2003 г., а от 2003 до 2005 г. е член на правителството на Кристиан Вулф, отговаря за социалните въпроси, семейството и здравеопазването.

Какво обеща Урсула фон дер Лайен?

В правителствата на Ангела Меркел Урсула фон дер Лайен заема различни постове. Майката на седем деца най-напред пое министерството на семейството, възрастните, жените и децата, където в периода 2005-2009 година успя да постави необичайни и силни акценти. Тя стартира новите помощи за родители и успя да мобилизира много средства от държавния бюджет за отглеждането на деца.

Във втория кабинет на Ангела Меркел през 2009 година дипломираната лекарка пое министерството на труда и социалното дело, а четири години по-късно стана министър на отбраната. Този пост тя запази и в последния коалиционен кабинет на християндемократите и социалдемократите - до 15 юли, когато тя обяви, че ще подаде оставка.

Урсула фон дер Лайен е лоялна към Ангела Меркел и винаги е стояла като нейна здрава опора - както в правителството, така и в партията. Мнозина дори я смятаха за възможна наследничка на канцлерката.

В министерството на отбраната Урсула фон дер Лайен се захвана с многобройните проблеми на Бундесвера. Германската армия вече от доста време се мъчи поради остарялата и дефектна техника, поради недообмислените оръжейни проекти и острия недостиг на специалисти. Министърката упражни силен натиск, включително и чрез медиите, и съумя да се пребори за увеличаване на бюджета. Друга нейна инициатива успя да спре стопяването на армията: за пръв път след Обединението на Германия, под нейно управление Бундесверът увеличи своята численост. Фон дер Лайен успя да превърне отбранителната политика във видим елемент от германската външна политика.

Но по имиджа на Урсула фон дер Лайен се появиха и много драскотини – както заради нейни спорни персонални решения, така и в резултат от редица скандали. Важни оръжейни проекти продължиха да буксуват и под нейното ръководство.

Стремглавата кариера на Урсула фон дер Лайен

Разчу се и за действията на една нейна бивша съветничка, която Фон дер Лайен направи заместник-министър - най-вече за скъпо струващите консултанти, доведени в министерството. В момента с „консултантската афера" се занимава специална комисия на Бундестага, пред която Урсула фон дер Лайен ще се изправи през декември.

Блясъкът на министъра постепенно избледня, но въпреки това мнозина наблюдатели смятат, че тя ще има много предимства на брюкселската сцена. Например в областта на общата отбраната, където Фон дер Лайен с успех работи за изграждането на европейски отбранителен съюз. Тя подчертава, че този съюз не влиза в противоречие с НАТО – това са просто две страни на един и същи медал, убедена е тя.
БГНЕС, БТА