/ БГНЕС
"Европа е като любовта - с времето може да не расте, но се задълбочава", заяви тя
Предложената за следващ председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изложи пред Европейския парламент намеренията си, ако бъде утвърдена на длъжността. 

Стремглавата кариера на Урсула фон дер Лайен

Тя отбеляза, че ако бъде избрана, ще бъде първата жена начело на ЕК. Ще се изправя срещу всеки, който иска да разруши ЕС, заяви Лайен. Европа е като любовта - с времето може да не расте, но се задълбочава, добави тя. Лайен се обяви за многостранно сътрудничество, за честна търговия и законност. Трябва да преоткрием единството си. Ако сме единни, никой не може да ни раздели отвън, добави тя.

ПРИРОДА
По нейните думи опазването на природата е първостепенна задача и най-голямата отговорност на нашето време. Лайен предложи до 2050 г. Европа да се превърне в първия континент без замърсяване. Необходими са смели стъпки, намаляването на вредните газове с 40 на сто до 2030 г. не е достатъчно, целта трябва да бъде 50-55 на сто, уточни тя. Лайен съобщи, че още в първите 100 дни от своето управление би предложила европейско законодателство за защита на околната среда. Тя отбеляза, че са необходими един трилион евро инвестиции в следващото десетилетие за постигането на посочените цели. Лайен подкрепи въвеждането на данък върху отделянето на въглероден двуокис.

БГНЕС

ИКОНОМИКА
Според Лайен е необходимо ЕС да отдели част от бюджета си в помощ на домакинствата при енергийния преход. Тя настоя за премахване на пречките пред капиталовите пазари, както и пазарът да бъде съобразен с обществото. Това, което искаме да похарчим, първо трябва да спечелим. Не хората обслужват икономиката, а икономиката служи на хората, отбеляза тя. Лайен се обяви за честни данъци, включително за технологичните гиганти, които печелят в Европа. 
По нейните думи е необходимо хората, които се трудят със законни договори на пълен работен, да получават достойно възнаграждение навсякъде в ЕС. Според нея синдикатите и работодателите трябва да се договорят за достойна минимална заплата в съответната европейска държава. Лайен подкрепи идеята на ЕП за утроявяне на средствата във фонда за образование "Еразъм". По нейните думи е необходимо всяко дете в ЕС, заплашено от бедност, да има достъп до основните права - образование и здравеопазване.

Урсула Фон дер Лайен - политик, гинеколог и майка на 7 деца

ЧОВЕШКИ ПРАВА
Лайен съобщи, че иска половината еврокомисари да бъдат жени. Тя поясни, че ако тази бройка не се изпълни, ще отхвърля предложенията на държавите от ЕС за еврокомисари. По нейните думи длъжностите в ЕК ще бъдат разпределени поравно между мъже и жени.
Една от пет жени в ЕС е била жертва на насилие, а 55 на сто от жените са ставали жертва на сексуално посегателство. Ще предложа насилието срещу жени да бъде част от престъпленията по европейското право, ЕС следва да се присъедини към Истанбулската конвенция, заяви тя.

ЗАКОННОСТ
Лайен посочи, че не може да има отстъпки по въпроса с върховенството на закона. ЕК винаги ще бъде независим пазител на договорите, добави тя. В писма до две от водещите групи в ЕП вчера Лайен съобщи, че ще подкрепи въвеждането на годишни доклади за спазването на законността от всички държави в ЕС.

ЕП решава за Урсула фон дер Лайен във вторник

МИГРАЦИЯ
Според Лайен е необходимо преговорите по промяната на правилата от Дъблин да бъдат възобновени, за да се възстанови Шенген. Тя отбеляза, че ЕС е длъжен да се спасява корабокрушенците. Трябва да намалим незаконната миграция и да запазим правото на убежище. Трябва да проявяваме съчувствие и да предприемем решителни действия, добави Лайен. Тя настоя Фронтекс да разполага с 10 000 допълнителни служители не до 2027 г., а най-късно 2024 година. Лайен предложи ЕС да приема външнополитическите си решения не с единодушие, а с мнозинство.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
Лайен съобщи, че е готова за осигуряването на допълнителна отсрочка до оттеглянето на Великобритания от ЕС. Постигнатото споразумение с Лондон дава сигурност. Готова съм за допълнителна отсрочка, ако има нужда и основание. При всяко положение Великобритания остава наш съюзник, партньор и приятел, заяви тя.
БТА