Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен / БГНЕС
Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, която бе предложена от Европейския съвет да оглави Европейската комисия, е на 60 години. Родена е на 8 октомври 1958 година. Тя говори свободно английски и френски език.

ЕП решава за Урсула фон дер Лайен във вторник

Фон дер Лайен влиза в политиката на 42 години след кариера в медицината. Тя е гинеколог. Майка е на 7 деца. Родена в Белгия, живяла е във Великобритания и САЩ, заобиколена от политици.

Баща й Ернст Албрехт е бил премиер на провинция Долна Саксония от 1976 г. до 1990 година. Тя е учила в Лондонското висше училище по икономика от 1977 г. до 1980 г., но под псевдонима Роуз Ладсън, защото се притеснявала, че може да бъде обект на атаки като дъщеря на влиятелен политик. 

Guliver/Getty Images

Въпреки политическото си родословие, първата любов на фон дер Лейен е медицината. Учи в Медицинския университет на Хановер, получава медицинска диплома и започва практиката си в местна гинекологична клиника. След като се омъжва семейството решава да замине за Станфорд, Калифорния, където съпругът й преподава известно време.

Урсула фон дер Лайен - жената, която бе номинирана да оглави Европейската комисия

Докато мъжът й учи и провежда изследвания, тя започва да ражда деца в бърза последователност. 

След като получава степен по обществено здраве, тя скоро решава, че вместо да преследва медицинска кариера, ще може да има по-голямо въздействие, като последва баща си в политиката.

Номинираната за председател на Европейската комисия предложи въвеждането на минимална работна заплата за всички работещи в ЕС и схема за помощи за безработните, предаде Ройтерс.

Германката обещава освен това намаляване на въглеродните емисии на ЕС с 55 процента до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Тя посочва, че ще въведе и т. нар. въглероден данък.