Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен / БГНЕС
Европейският парламент ще гласува във вторник вечер предложението на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен да оглави Европейската комисия. Това съобщи пресслужбата на ЕП.

Урсула фон дер Лайен - жената, която бе номинирана да оглави Европейската комисия

Предвижда се по-рано във вторник Лайен да говори в пленарната зала пред евродепутатите. Очаква се тя да изложи очертанията на бъдещата си управленска програма. 

Утвърденият днес от ръководството на ЕП дневен ред предвижда преди да гласуват, евродепутатите да обсъдят отново възможността да последват предложението на европейските държавни и правителствени ръководители за разпределянето на висшите длъжности в ЕС. Ако сделката бъде отхвърлена и Фон дер Лайен не получи поне 376 гласа подкрепа, Европейският съвет ще трябва в срок от един месец да даде ново предложение.

Европейският съвет постигна съгласие за висшите длъжности в ЕС (СНИМКИ)

Изслушването на Фон дер Лайен в основните парламентарни групи тази седмица показа, че тя е посрещната от евродепутатите със смесени чувства. ЕП дълго настояваше следващият председател на ЕК да бъде някой от предварителните кандидати - подход, който пропадна при преговорите в Европейския съвет. 
БТА