/ Gulliver/Getty Images
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че е постигната договореност по разпределението на висшите длъжности в ЕС.

Предлага се германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен (Европейска народна партия, ЕНП) да бъде председател на Европейската комисия.


Номинираният за оглавяване на Европейския съвет е служебният премиер на Белгия Шарл Мишел (либерали).

 

Предвижда се върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността да бъде испанският външен министър Жозеп Борел (социалисти).
 


Предлага се ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард да поеме председателството на Европейската централна банка.
 


Групата на социалистите в Европейския парламент изрази разочарование от предложенията, обсъждани в Европейския съвет за разпределението на висшите длъжности в ЕС.

Протести вън и вътре в Европейския парламент в първия му работен ден

"Не бихме искали процесът на водещите кандидати за председател на ЕК да умре", гласи изявление на председателя на парламентарната група Ираче Гарсия. Неприемливо е популистки правителства да отстраняват най-добрия кандидат, само защото е защитавал върховенството на закона и споделени европейски ценности, добавя тя.

Преговорите за високите постове на ЕС буксуват трети ден

Кандидатът на социалистите за председател на ЕК Франс Тимерманс в последните дни бе разглеждан като възможна отстъпка в преговорите между държавите от ЕС. Той бе сред водещите кандидати, но според последния известен вариант на договореност в Европейския съвет не се предвижда да заеме някоя от най-високите длъжности. Досега като зам.-председател на ЕК Тимерманс отговаряше за върховенството на закона, което стана причина за разногласията му с Будапеща, Варшава, Букурещ.

Водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер окончателно се отказва от надпреварата за председател на Европейската комисия. Това съобщи негов говорител. Предвижда се той да остане председател на групата на ЕНП в Европейския парламент.

 
БТА