Каталуния
Каталуния / БГНЕС
Протести пред и в залата на Европейския парламент в Брюксел белязаха първия ден от сесията на новия му състав, предадоха АП и АФП.
 
Новите евродепутати бяха избрани на избори, произведени от 23 до 26 май.

Хиляди каталунци протестират пред Европейския парламент

В началото на първия им работен ден пред сградата на ЕП в белгийската столица около 10 000 протестиращи, развяващи знамената на Каталуния, изразиха подкрепа за тримата каталунски представители, подкрепящи идеята за независимост на испанската област, на които испанските власти попречиха да заема местата си в ЕП. Сред тримата евродепутати е Карлес Пучдемон, бивш премиер на правителството на Каталуния, който живее в Белгия, за да избегне испанската заповед за арест, издадена след провалилия се опит за отделяне и референдума за независимост. Другите двама са неговият съветник Тони Комин и Ориол Жункерас, който се намира в арест в Испания.

Преговорите за високите постове на ЕС буксуват трети ден

Докато течеше протестът отвън, в залата първото заседание на новия парламент започна с изпълнение от джаз група на химна на ЕС - "Одата на радостта". Докато изпълнението звучеше, някои евродепутати отказаха да станат, както направиха повечето от колегите им, а членовете на британската партия на Найджъл Фараж "Партия на Брекзита" се обърнаха с гръб.
 През това време пред парламента се появиха и други протестиращи, изразяващи подкрепа за германката Карола Ракете, която е под домашен арест в Италия, защото докара кораб с 40 мигранти на италианското пристанище Лампедуза, въпреки че италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини затвори италианските пристанища за кораби с мигранти.


 
БТА