/ Gulliver/Getty Images
Брюксел
101892
Брюксел
  • Брюксел
Трети ден продължават преговорите за високите постове в Европейския съюз (ЕС). След близо 20-часово заседание, което започна в неделя и приключи в понеделник на обяд, лидерите на държавите членки подновиха усилията за постигане на споразумение.

Ключовият въпрос е кой да наследи Жан-Клод Юнкер като председател на Европейската комисия (ЕК). Другите топ позиции за разпределяне са председател на Европейския парламент и на Европейския съвет, върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността и шеф на Централната банка.

Кой ще оглави ЕК?

Председателят на новия парламент трябва да бъде избран утре от евродепутатите.
 
Приключилата вчера по обяд среща на европейските лидери постави рекорд, като надмина по продължителност Съвета, посветен на кризата в Гърция през 2015 г.

Изборът на кандидати е по-труден, след като вотът през май сложи край на мнозинството на традиционните ляво и дясноцентристки политически сили в Европейския парламент. Някои анализатори обобщават, че вече няма да е така лесно да се случва това, за което се разберат Германия и Франция.

Не получи подкрепа именно компромисното френско-германско компромисно предложение водещият кандидат на Партията на европейските социалисти Франс Тимерманс да наследи Жан-Клод Юнкер като председател на Комисията, а кандидатът на Европейската народна партия Манфред Вебер вместо това да заеме председателския пост в парламента.

Оказа се, че процесът на номиниране на водещи кандидати за топ постовете в Европейския съюз от различните политически сили още преди изборите не само че не дава резултат, а изглежда е препъникамък.

Заговори се за имена извън списъка на водещите кандидати. За председател на Европейския съвет се завъртя и името на бившия комисар, а сега изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева. Премиерът Бойко Борисов заяви пред журналисти след прекъсването на разговорите вчера, че Георгиева повече не се обсъжда за висока позиция.

Борисов каза още, че е отказал за България поста върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността на ЕС, който е и вицепремиер на Комисията, тъй като в този случай страната ни губи поста еврокомисар.

Борисов в Брюксел: Няма по-подходящ кандидат от Кристалина Георгиева

Българският министър-председател заяви, че на среща на Европейската народна партия е предложил хърватския премиер Андрей Пленкович за председател на ЕК.

Междувременно в надпреварата влезе германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, която, според медиите в Брюксел, има подкрепата на Вишеградската четворка, прибалтийските държави и е приемлив кандидат за Италия. По неофициална информация, Лайен може да получи гласа на френския президент Еманюел Макрон срещу назначаването на французойката Кристин Лаград за директор на Европейската централна банка.

За председател на Европейския парламент пък беше спрегнато името на бившия български премиер и председател на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Чуйте още в гласовия файл: