Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен / БГНЕС
Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, която бе предложена от Европейския съвет да оглави Европейската комисия, е на 60 години. Родена е на 8 октомври 1958 година. Тя говори свободно английски и френски език, но преживя трудни времена начело на министерството на отбраната на Германия - пост, който заема от 2013 г., предаде Ройтерс.

Мандатът й бе белязан от скандали за присъждане на договори за обществени поръчки, от случаи на крайнодесен екстремизъм в германската армия, от критики за пропуските в бойната готовност на въоръжените сили и от сблъсъка между два бойни самолета Юрофайтър миналия месец, при който един пилот загина.

Европейският съвет постигна съгласие за висшите длъжности в ЕС (СНИМКИ)

Фон дер Лайен влиза в политиката на 42 години след кариера в медицината. Тя е гинеколог. Фон дер Лайен е майка на 7 деца. Родена е в Белгия, живяла е във Великобритания и САЩ, заобиколена от политици.

Баща й Ернст Албрехт е бил премиер на провинция Долна Саксония от 1976 г. до 1990 година. Тя е учила в Лондонското висше училище по икономика от 1977 г. до 1980 г., но под псевдонима Роуз Ладсън, защото се притеснявала, че може да бъде обект на атаки като дъщеря на влиятелен политик. После се захваща с медицина и завършва Хановерския медицински университет.
БТА