Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен / БГНЕС
Майка на 7 деца, министър в четири правителства 
По ирония на съдбата тя е родена преди 60 години именно в Брюксел, където, водена от своя политически маршрут, сега тя би могла да се завърне. Урсула фон дер Лайен може да стане първата жена начело на Европейската комисия (ЕК). Стига, разбира се, Европейският парламент да гласува за нея. А там срещу Фон дер Лайен се надигна сериозна съпротива, особено в редовете на ПЕС и на Зелените, които нарекоха номинирането ѝ "неприемливо" и "дълбоко разочароващо".

Урсула фон дер Лайен
БГНЕС

Първите 13 години от живота си германският политик прекарва в Брюксел. Баща ѝ Ернст Албрехт, който по-късно става премиер на провинция Долна Саксония, заема редица ключови постове в Европейската икономическа общност и в Европейската общност – предшествениците на днешния Европейски съюз (ЕС). Тъкмо благодарение на тази предистория, и за разлика от много свои колеги-министри в Берлин, Урсула фон дер Лайен говори перфектно английски и френски, а на международната сцена се чувства като риба във вода.

Урсула фон дер Лайен
БГНЕС

Майка на 7 деца, министърка в четири правителства 

В правителствата на Ангела Меркел тя заема различни постове. Но всеки път се хвърля с една и съща стръв в новата работа, поставя под въпрос статуквото, разклаща сложилите се структури, а с обичайната си пробивност понякога дори предизвиква глух ропот в правителствените фракции.

Майката на седем деца най-напред пое Министерството на семейството, възрастните, жените и децата, където в периода 2005-2009 година успя да поставя необичайни и силни акценти. Тя стартира новите помощи за родители и успя да мобилизира много средства от държавния бюджет за отглеждането на деца. Във втория кабинет на Ангела Меркел през 2009 година дипломираната лекарка пое Министерството на труда и социалното дело, а четири години по-късно стана министър на отбраната. Този пост тя запази и в последния коалиционен кабинет на християндемократите и социалдемократите - до днес (понеделник, 15 юли), когато тя обяви, че ще подаде оставка.

Урсула фон дер Лайен
БГНЕС

Урсула фон дер Лайен е лоялна към Ангела Меркел и винаги е стояла като нейна здрава опора - както в правителството, така и в партията. Мнозина дори я смятаха за възможна наследничка на канцлерката.

В Министерството на отбраната Урсула фон дер Лайен се захвана с многобройните проблеми на Бундесвера. Германската армия вече от доста време се мъчи поради остарялата и дефектна техника, поради недообмислените оръжейни проекти и острия недостиг на специалисти. Министърката упражни силен натиск, включително и чрез медиите, и съумя да се пребори за увеличаване на бюджета. Друга нейна инициатива успя да спре стопяването на армията: за пръв път след Обединението на Германия, под нейно управление Бундесверът увеличи своята численост. Фон дер Лайен успя да превърне отбранителната политика във видим елемент от германската външна политика. А това добре се вписа в международната борба срещу терористичната организация „Ислямска държава” – борба, към която Бундесверът дава сериозен принос.

Урсула фон дер Лайен
БГНЕС

Избледняващ блясък

Но по имиджа на Урсула фон дер Лайен се появиха и много драскотини – както заради нейни спорни персонални решения, така и в резултат от редица скандали. Важни оръжейни проекти продължиха да буксуват и под нейното ръководство. „Ситуацията с оборудването на Бундесвера едва ли дава най-добрите препоръки за поемане на най-високия изпълнителен пост в ЕС", коментира Омид Нурипур, експерт по отбраната от партията на Зелените.

По време на мандата на Фон дер Лайен като военен министър се разчу за прояви на десен екстремизъм и за издевателства над млади военнослужещи в Бундесвера. Тя самата побърза да се отграничи от армията, и то много по-рязко, отколкото който и да било неин предшественик. С което пък изгуби доверието на военнослужещите.

Урсула фон дер Лайен
БГНЕС

Разчу се и за действията на една нейна бивша съветничка, която Фон дер Лайен направи заместник-министър - най-вече за скъпо струващите консултанти, доведени в министерството. В момента с „консултантската афера" се занимава специална комисия на Бундестага, пред която Урсула фон дер Лайен ще се изправи през декември.

Блясъкът на министърката постепенно избледня, но въпреки това мнозина наблюдатели смятат, че тя ще има много предимства на брюкселската сцена. Например в областта на общата отбраната, където Фон дер Лайен с успех работи за изграждането на европейски отбранителен съюз. Тя подчертава, че този съюз не влиза в противоречие с НАТО – това са просто две страни на един и същи медал, убедена е тя. А в отговор на призива на президента на САЩ Доналд Тръмп към Германия да поеме повече отбранителни ангажименти в Европа, тя казва: „Мисля, че това е справедливо искане."

Урсула фон дер Лайен
БГНЕС

Посоката: Брюксел

В заключение: Урсула фон дер Лайен определено смята, че може да се справи с всяка задача. Когато през 2010 година тогавашният президент Хорст Кьолер неочаквано се оттегли, ХДС спешно трябваше да намери заместник – и тъкмо името на Фон дер Лайен излезе на дневен ред. Сега обаче политическият ѝ маршрут я води в съвсем друга посока.
Deutsche Welle