/ БГНЕС
Ако Турция и Германия със съвместни усилия постигнат хуманитарно прекратяване на огъня в продължаващата война в Газа, регионът може да бъде спасен от „огнения пръстен“, заяви вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.  

По време на съвместната си пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин Ердоган цитира палестинските сведения, според които досега във войната са загинали 13 000 палестинци, включително деца, жени и възрастни хора, и почти цялата Газа е разрушена в резултат на израелските атаки срещу територията.

Нападението на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври е представяно като отправна точка, а периодът след 7 октомври изобщо не се обсъжда, посочи Ердоган. "Могат ли въоръжението и силата на „Хамас“ да се сравнят с арсенала и мощта на Израел?“, попита той.

„Разполага ли Израел в момента с ядрени оръжия? Да, но ако питате Израел, те няма да признаят, защото са много добри в използването на лъжи“, заяви още турският президент.
Той каза, че „ако ръцете и езиците ни останат вързани, няма да можем да поемем отговорността си пред историята. Израелско-палестинската война не трябва да се оценява според психологията на вината“.

Ердоган обвини Израел в атаки срещу места за поклонение, църкви и болници и заяви, че Тората не позволява бомбардирането на болници и убиването на деца в Газа и че подобни действия са „в разрез с Всеобщата декларация за правата на човека“. 

Ердоган заминава на посещение в Германия

Той отбеляза, че германският президент Франк-Валтер Щайнмайер скоро ще посети Израел и че ще поиска от него да посредничи за прекратяване на огъня в Газа.

Турският лидер подчерта, че Турция и Германия имат потенциал да допринесат за хуманитарното прекратяване на огъня.

„Заложниците и пленниците са в ръцете на Израел от много години. Трябва да разгледаме и това. Би било несправедливо, ако не обърнем внимание на това“, каза той.

"Нашият общ приоритет е да постигнем прекратяване на огъня и да осигурим безпрепятствен поток от хуманитарна помощ“, каза Ердоган.

Той припомни, че страната му е изпратила 10 самолетни товара към Египет с хуманитарна помощ за Газа

Решението за две държави, основано на границите от 1967 г., вече е неизбежно, бяха думите на турския президент, който заяви, че вярва, „че всеки трябва да допринесе за осигуряването на справедлив и траен мир в Близкия изток“.
Милена Христова/БТА