Турският президент Реджеп Тайип Ердоган
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган / БГНЕС
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обеща, че страната му ще отвърне, ако САЩ въведат санкции против проекта за газопровода „Турски поток“. Той заяви това пред журналисти, докато се връщаше от своята визита в Малайзия, предава TACC.

Сенатът на САЩ гласува санкции срещу „Северен поток-2" и "Турски поток"

„Те (представителите на американските власти) казаха, че ще предприемат мерки във връзка със С-400 и F-35. Но това са отминали неща, много пъти вече сме говорили за това. Сега те не се срамуват да кажат, че ще ни наложат санкции във вързка с „Турски поток“. Във всеки случай, при подобни стъпки ние също ще наложим санкции“, заяви Ердоган пред турския телевизионен канал NTV.

Според Ердоган тази стъпка от страна на САЩ ще може да се счита за „открита намеса в делата на Анкара“.

Меркел е против американските санкции срещу "Северен поток-2"

Очаква се президентът на САЩ Доналд Тръмп да подпише военния бюджет за 2020 г. на 20 декември. Той предвижда въвеждането на антируски санкции, включително върху енергетиката. Това включва и газопровода „Северен поток-2“ и „Турски поток“. Освен това се предвиждат и санкции, част от „Закона за защита на гражданското население на Сирия“ (CAESAR). Според този закон, Русия ще бъде санкционирана заради подкрепата си за сирийските правителствени сили по време на войната в близкоизточната страна.
ТАСС