/ iStock/Getty Images
Сенатът на САЩ гласува днес за налагане на санкции срещу руския газопровод "Северен поток-2", който според Вашингтон засилва влиянието на Русия в Европа, но е смятан от защитниците си за стратегически за доставките на природен газ за Стария континент, предаде Франс прес. Санкциите са част от одобрения законопроект за отбрана за 2020 г. В него са включени и санкции срещу проекта "Турски поток", отбелязва ТАСС.

САЩ готвят „новогодишна изненада“ за Москва: Ще има ли "Северен поток-2"?

Наказателните мерки, срещу които се обяви Европейският съюз, са насочени срещу компании, свързани с изграждането на газопровода по дъното на Балтийско море, който заобикаля Украйна. Той ще увеличи доставките на газ пряко от Русия за Германия и се очаква да влезе в експлоатация през следващите месеци.

Гласуваният бюджет за отбрана на САЩ възлиза на 738 милиарда долара и е един от най-големите в историята на страната. Очаква се тази седмица документът да бъде подписан от американския президент Доналд Тръмп.

„Северен поток-2“ започва работа в средата на 2020 година

В одобрения днес общ пакет от закони са включени и законови разпоредби, чиято цел е да бъдат наказани Русия, Турция и Китай. Съдържат се и строги мерки срещу сирийското правителство и тези, които го подкрепят.

Сред приетите мерки е и забрана правителството на САЩ да признава анексията на Крим, както и упълномощаване на разузнавателната общност да изготви доклад за убийството на саудитския журналист дисидент Джамал Хашоги, отбелязват световните агенции.

Сенатът на САЩ включи санкциите срещу „Северен поток-2“ в своя законопроект за бюджета

С приетия пакет от закони за първи път се предвижда създаване на Космически войски на САЩ, които са първият нов вид въоръжени сили от повече от 60 години и бяха сред основните приоритети на президента Тръмп във военната област, посочва Ройтерс.

Документът забранява предаването на Турция на изтребители от пето поколение F-35 и съдържа пасаж за това, че закупуването от Анкара на руски зенитно-ракетни комплекси С-400 попада под действието на закона "За противодействието на руското влияние в Европа и Евразия", който предвижда въвеждане на санкции от президента, предаде ТАСС.

Борисов: Работя активно за отбрана, но и за „Турски поток“ и „Белене“ (ВИДЕО)

Конгресмените разрешиха на Пентагона да похарчи 30 млн. долара за съхраняване на шестте турски изтребители F-35, които са били използвани за обучение на турски пилоти в американска авиационна база, преди Анкара да бъде изключена от програмата заради закупуването на С-400.
БТА