/ БГНЕС
САЩ все още могат да спрат строителството на газопровода „Северен поток-2“ – Вашингтон готви „сакционен трик“ срещу „путиновата тръба“, пише германският таблоид Das Bild, цитиран от агенция "Фокус".

Източници от Сената на САЩ, противници на „Северен поток-2“, очакват „заобикалящи пътища“ за налагането на санкции срещу европейските компании, които участват в изграждането на руския газопровод. Те ще бъдат част от закона за военния бюджет на САЩ за следващата година. Очаква се той да бъде приет преди Нова година, уверяват източниците на изданието.

„Северен поток-2“ започва работа в средата на 2020 година

Изграждането на тръбопровода трябва да приключи за около три месеца. Тъй като санкциите са насочени срещу европейски компании, които участват в проекта, американските конгресмени нямат време да разработят пълноправен законопроект, обяснява Das Bild. „Когато никой не строи, вече няма кой да бъде наказван", цитира вестникът своя източник от Сената на САЩ.

„Северен поток-2” не може да бъде спрян

Информацията за предстоящата изненада за руснаците бе потвърдена от ръководителя на сенатската комисия по външнополитически въпроси Джим Ричард, подчертава изданието. Той увери, че санкциите ще „струват скъпо“ на Москва и европейските партньори на руския енергиен гигант „Газпром“.