Eрдоган: Ще одобря смъртното наказание, ако парламентът подкрепи тази мярка
Eрдоган: Ще одобря смъртното наказание, ако парламентът подкрепи тази мярка / БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви на огромна демонстрация в Истанбул днес, че ще одобри въвеждането на смъртното наказание, ако парламентът гласува в подкрепа на тази мярка след неуспелия опит за държавен преврат в страната миналия месец, предаде Ройтерс.

Над 1 млн. души се събраха на мегамитинг в Истанбул (ВИДЕО)

Мрежата на живеещия в САЩ турски ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото властите в Анкара обвиниха за пуча от 15 юли, трябва да бъде унищожена в рамките на закона, подчерта Ердоган на Митинга за демокрацията и мъчениците. Той призова за преразглеждане на всички съдебни решения и резултати от изпити, които според него са допринесли за възхода на организацията на Гюлен.

Турският премиер: Гюлен ще плати цената за неуспелия опит за преврат

Турският президент осъди решението на германските власти да не му позволят да говори чрез видеовръзка на митинг на негови привърженици в Кьолн преди седмица. "Къде е демокрацията?", попита риторична той.

Ердоган припомни, че при аналогични случаи Германия е разрешавала на кюрдски бунтовници да говорят чрез видеовръзка. "Оставете ги да отглеждат терористите, те ще се върнат, за да ги ударят", каза той.

Над 1 милион души се събраха на грандиозния митинг, свикан по призива на Ердоган в защита на демокрацията, срещу неуспелия опит за преврат и в памет на хората, убити при съпротивата срещу пуча.

Източник: БТА