Страните по споразумението за износ на зърно, което позволява на украинския износ на зърно да достига до световните пазари през Черно море, трябва да се споразумеят за удължаването му след изтичането му на 19 ноември, заяви в събота президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Отговаряйки на въпроси на журналисти в самолета на връщане от Узбекистан, Ердоган заяви, че не е правилно да се поставя срок на действие на зърнения коридор.

"Заявихме, че колкото по-дълго се спазва срокът, толкова по-прецизен ще бъде той", каза той.

Изразявайки мнение, че броят на африканските държави, които получават хранителни доставки от този коридор, може да бъде увеличен, Ердоган заяви, че с руския президент Владимир Путин са се съгласили, че такава стъпка може да бъде предприета в името на африканските държави.

"Не би било справедлив подход да оставим Африка настрана и да я изпратим (зърното) в Европа", каза Ердоган.

Съдбата на сделката за зърното след 18 ноември, когато изтича срокът ѝ, все още не е решена, заяви в събота руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин.

По време на пресконференция в Женева след среща с представители на ООН във връзка със сделката за зърното Вершинин каза, че решението за удължаване на срока трябва да вземе предвид всички аспекти.

Той отбеляза, че сделката се състои от две части и тази, която предлага отмяна на санкциите върху износа на руски храни, не се изпълнява.

"Невъзможно е тук да не се споменат терористичните атаки, които украинската страна извърши на Кримския мост. И терористичната атака срещу Севастопол, където са разположени кораби, които осигуряват хуманитарен коридор, през който преминават сухотоварни кораби или други плавателни съдове като част от изпълнението на тази сделка за черноморското зърно", каза заместник-министърът.

Вершинин окачестви като "лицемерие" обвиненията на Запада срещу Русия, които прехвърлят върху нея отговорността за продоволствената криза.
Той изтъкна, че зърнената сделка е била сключена с цел да се доставят храни на бедните страни, а сега по-голямата част от зърното отива в ЕС.

"Лицемерието в този случай, както се казва, боде очите. Когато обръщаме внимание на това, че зърното отива в ЕС, ни се казва, че може би има полза от него за по-нататъшна преработка.

"Ние казваме - добре, тогава нека да видим каква е крайната точка на предназначение на тези товари. Ако говорим за нуждаещите се страни в Африка, Азия, Латинска Америка, това е едно. Ако говорим за доставки за Европейския съюз, тогава тези предишни изявления за заплахата от глад са просто абсолютно лицемерни", каза той.

В отделно изявление руското външно министерство заяви, че "само осигуряването на безпрепятствен достъп на руски храни и торове до световните пазари ще позволи да се постигне ценова стабилизация и да се гарантира бъдещата реколта".
То добави, че хуманитарните задачи за предоставяне на помощ на нуждаещите се страни и намаляване на заплахата от глад не трябва да се политизират и да стават обект на едностранни санкции.

 
БГНЕС, Сабах