Турският президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че нуждаещите се африкански страни ще получават приоритет в сделката за износ на зърно от украински пристанища, съобщи турското издание „Дейли сабах“.

В интервю, излъчено снощи по телевизия ATV, Ергодан посочи, че както руският президент Владимир Путин, така и украинският Володимир Зеленски подхождат положително към Анкара по въпроса за износа на зърно.

По думите му Анкара и Москва са се споразумели за доставки на зърно за Джибути, Сомалия и Судан.
Ситуацията там не е никак добра. Ако има проблем в други африкански страни, ние ще извършим тези доставки, каза Ердоган, като допълни, че е обсъдил по телефона този въпрос със Зеленски, допълни Ройтерс.

Припомняйки телефонния разговор във вторник с германския си колега Олаф Шолц, Ердоган подчерта важността на „личните отношения“, за да се направят „най-важните стъпки“ в дипломацията.

Турският президент каза също така, че Шолц е променил позицията си и сега казва, че трябва да се намери общ език с Путин, за да се сложи край на войната в Украйна.

Доставките на зърно по т. нар. зърнен коридор се извършват съгласно споразумение, подписано в Истанбул на 22 юли между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. Първоначалното споразумение е за 120 дни и изтича през ноември.
 
БТА