/ Gulliver/Getty Images
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че талибаните трябва да "прекратят окупацията на земята на своите братя" и омаловажи предупреждение на групировката за евентуални последствия, ако турските сили останат в Афганистан, за да управляват летището в Кабул, предадoха Ройтерс и ТРТ Хабер.

Ердоган говори преди посещение в Северен Кипър.

По думите на турския президент подходът на талибаните не е такъв, какъвто би трябвало да е, когато мюсюлманите се занимават едни с други.

Журналист от Ройтерс е убит, докато отразявал боеве между афганистанските сили и талибаните

"Обръщаме се оттук към талибаните. Те трябва да прекратят окупацията на земи на своите братя. По този начин час по-скоро трябва да покажем, че мирът взима превес в Афанистан", заяви Ердоган, цитиран от турската телевизия ТРТ Хабер.

Анкара, която предложи да ръководи и охранява летище "Хамид Карзай" след изтеглянето на силите на НАТО, води преговори със САЩ за финансова, политическа и логистична подкрепа, напомня Ройтерс.

По думите на президента в изказванията си по повод предложението на Анкара турските сили да останат на летището в Кабул талибаните не са заявили изрично, че не желаят Турция.
БТА