Епископ: Атентаторите не са ислямисти, всичко е в полза на политиците и парите
Епископ: Атентаторите не са ислямисти, всичко е в полза на политиците и парите / Guliver/Getty Images

Убийството на руския посланик в Анкара и нападението срещу коледния базар в Берлин не е извършено от ислямисти. Това шокиращо изявление бе направено от известния италиански епископ Нунцо Галантино. „Истинските мотиви за тези атаки са парите, а не религиозните убеждения", подчерта Галантино пред "Кориере дела Сера".

Европа затяга мерките за сигурност около коледните базари

"Подтисничеството и себичността са истинските причини за тези атаки. Войните са в полза на властимащите, които притежават парите. Войните са идеална възможност за търговците на оръжие. В крайна сметка цената се заплаща от обикновения човек", подчерта Галантино. По негови думи не става въпрос за цивилизационен сблъсък, за война между християнството и исляма.

Пресата за трагедията в Берлин: Островът на стабилността в Европа е разтърсван от нападения и катаклизми

"Не, това не е война на цивилизациите. Аз лично не вярвам в това нещо. Тези войни са предизвикани от тези, които имат полза от конфликти. Вулгарността и агресивността създават атмосфера, която развива най-жестоките инстинкти в човека. Това е директен удар срещу нашето съжителство и съвместен живот. Само погледнете какво пишат по медиите и по-специално в социалните мрежи. Омразата се разпространява като вирус и ние сме длъжни да сложим край на това", каза още Галантино.

Източник: БГНЕС