Европа затяга мерките за сигурност около коледните базари
Европа затяга мерките за сигурност около коледните базари / Guliver/Getty Images

Европа затяга мерките за сигурност около коледните базари заради нападението в Берлин. Засилено е полицейското присъствие край празничните щандове в Белгия, съобщиха местните медии. Отбелязва се, че още при обособяването на базарите там са били взети под внимание поуките от атентата в Ница това лято, където камион уби 86 души.

Пресата за трагедията в Берлин: Островът на стабилността в Европа е разтърсван от нападения и катаклизми

Властите уверяват, че проникването на големи превозни средства в пешеходните зони в столицата е възможно само през определени места, запречени от полицейски автомобили. Заграждения с бетонни блокове на входовете не са поставени, за да може оттам да преминават спасителни екипи в случай на необходимост.

Германската полиция определи атаката в Берлин като атентат (ВИДЕО)

Засега Белгия запазва третата, предпоследна степен на готовност за атентат, въведена още преди година. В събота властите съобщиха, че десетина непълнолетни са задържани за подготовката или извършването на нов атентат на коледен пазар.

Пакистанец или афганистанец е карал камиона в Берлин (ВИДЕО)

Австрийският министър на вътрешните работи Волфганг Соботка нареди увеличаване на патрулите по улиците на австрийските градове след трагичните събития на коледния базар в Берлин, предаде ТАСС. Оперативният щаб в австрийското министерство на вътрешните работи се събра днес, за да анализира случилото се в съседна Германия.

Собственикът на камиона убиец в Берлин проговори

Полицията в английския град Манчестър също увеличи патрулите из популярните там коледни базари след нападението на базара в Берлин, предаде Асошиейтед прес. Допълнително полицейско присъствие ще има на 10 базара, които в дните преди Рождество Христово са препълнени с хора.

Източник: БТА