Германската полиция вече разглежда произшествието на столичния площад Брайтшайд, където камион снощи прегази 12 души на коледен базар, като вероятен атентат, а не като нещастен случай, съобщи полицейското управление в Берлин.

"Всички действия на полицията във връзка с вероятен атентат на Брайтшайдплац се провеждат при високо ниво на готовност и щателно", гласи съобщение на официалната страница на берлинската полиция в Twitter. 

Според следователите, камионът е бил насочен умишлено в множеството посетители. Първата оценка на следствието за станалото беше "нападение", но вътрешният министър Томас де Мезиер призна, че има много данни в полза на версията за атентат.

Камион се вряза в тълпата на коледен базар в Берлин, има жертви (СНИМКИ/ВИДЕО)

Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер заяви пък, че има много данни, които говорят за това, че може би става дума за терористичен акт. Сега в съобщението си в Twitter полицията също каза, че разглежда случилото се като предполагаем терористичен акт.

В съобщението се казва още, че полският гражданин, който бе открит мъртъв в шофьорската кабина на камиона, не го е управлявал към момента на врязването му в множеството, събрало се на коледния базар в западната част на Берлин.

Собственикът на камиона убиец в Берлин проговори

Инцидентът стана вчера вечерта около 20.20 ч. местно време. На коледния базар тогава е имало най-много посетители. Освен убитите 12 души, близо 50 души бяха ранени и са в болници, като някои са в тежко състояние. Коледният базар беше на площад Брайтшайдплац и улица Курфюрстендам в столицата.

Камионът, врязал се в тълпата, е бил с полска регистрация.

Човекът, открит мъртъв в камиона убиец в Берлин, е поляк

След нападението мъж се опита да избяга от мястото на престъплението, но беше задържан. Предполага се, че е от Афганистан или Пакистан. Засега се работи по идентификацията му. Работи се по версията, че той може би е убил шофьора на камиона и после се е врязал в тълпата на коледния базар.

Източник: БТА, БГНЕС