Отец Любомир Леонтинов от българската църква в Берлин пред Дарик
91773
Отец Любомир Леонтинов от българската църква в Берлин пред Дарик
  • Отец Любомир Леонтинов от българската църква в Берлин пред Дарик

Най-малко 12 души са загинали, а 48 са били ранени, след като камион се вряза в посетителите на коледен пазар в Берлин, предаде АФП.

Предполагаемият шофьор на камиона убиец в Берлин е задържан, предаде Ройтерс, като се позова на полицията. Заподозреният е бил арестуван близо до мястото, където тежкотоварният автомобил се вряза в множеството на базара. Един човек, който е пътувал в камиона, е загинал при катастрофата. Човекът, открит мъртъв в камиона убиец, е полски гражданин. Националността на задържания за момента не е известна.

Все още не е ясно дали врязването на камион в множеството на коледен базар в Берлин е злополука или атака. Обстоятелствата около трагедията все още са неясни, но много индикации сочат, че става въпрос за атака, каза германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер.

Българин в Берлин: Полицията не прибързва със заключенията за инцидента с камиона

Камион се вряза в тълпата на коледен базар в Берлин има жертви (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Камионът се вряза в множеството на оживен коледен базар на площад "Брайтшайдплац" край Мемориалната църква "Кайзер Вилхелм" в Западен Берлин. Това е един от най-популярните райони за пазаруване в германската столица.

„За жалост знаем, че 12 души са били убити на „Брайтсшайдплац", а 48 други са в болницата - някои от тях сериозно ранени", съобщи полицията в Берлин на своя профил в социалната мрежа Twitter.

Според очевидци камионът се врязал в хората на тротоара, изминал петдесетина метра и спрял. Камионът е с полски регистрационни номера и германските власти са влезли в контакт с полските.

Германската полиция написа в Twitter, че подозира, че тежкотоварният автомобил е бил откраднат от строителен обект в Полша, предаде ДПА. Полският предприемач на име Ариел Журавски, чиято собственост е тирът, каза по полската телевизия, че е разпознал тежкотоварния автомобил. Той смята, че камионът е бил откраднат.

Собственикът на камиона убиец в Берлин проговори

Все още не е ясно дали врязването на камион в множеството на коледен базар в Берлин е злополука или атака, заяви високопоставен представител на властите в германската столица, цитиран от Ройтерс.

Мъжът, арестуван в Берлин след врязването на камион в множеството на коледен базар, вероятно е дошъл в Германия като бежанец през февруари и е от Афганистан или Пакистан, предаде ДПА, като се позова на източник от силите за сигурност. Заподозреният е използвал различни имена, което затруднява неговото идентифициране. Известно е, че кандидати за убежище в Германия се регистрират под повече от едно име, за да увеличат своите шансове да получат разрешение за пребиваване, отбелязва ДПА.

Шофьорът на камиона, който се вряза в множеството на коледен базар в Берлин, може да е бежанец от Пакистан, съобщи по-рано вестник "Велт", цитиран от ТАСС. Германският ежедневник се позова на източници от правоохранителните органи. Според "Велт" заподозреният поискал убежище в Германия на 16 февруари тази година.

Националността на шофьора на камиона убиец в Берлин все още не е установена, заяви преди това говорител на полицията в германската столица, цитиран от Ройтерс.
Заподозреният, който избягал от мястото на трагедията и впоследствие бил задържан, е разпитван от органите на реда.

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че за момента не е установено какво точно се е случило. Германският канцлер Ангела Меркел е в траур и е информирана за развитието на обстановката.

Разследването е поето от службата на генералния прокурор на Германия Петер Франк.

Камион се вряза в тълпата на коледен базар в Берлин има жертви (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Българското външно министерство проверява дали по време на атаката на коледен базар в столицата на Германия има пострадали български граждани, съобщава българският първи дипломат в оставка Даниел Митов във Facebook. Българското посолство остава във връзка с всички местни власти и следи ситуацията.

"С голяма тъга следя събитията в германската столица. Изразявам своята и на българското правителство съпричастност към невинните хора, загинали и пострадали при атаката на коледния базар в Берлин. Мислите ми остават с германския народ. Надявам се извършителите на този ужасен акт на насилие да бъдат намерени и изправени пред правосъдието", казва Митов.

Източник: БТА, Фокус