Пуснаха пакистанеца, арестуван за атентата в Берлин, липсвали доказателства
Пуснаха пакистанеца, арестуван за атентата в Берлин, липсвали доказателства / БГНЕС

Пакистанският имигрант, задържан по подозрение, че е извършил с камион кървавата терористична атака на коледния базар в Берлин снощи, е бил освободен от ареста, съобщиха световните агенции.

Разследването до момента не е успяло да представи неопровержими доказателства, че 23-годишният мъж е извършил някакво престъпление, съобщи тази вечер федералната прокуратура, чиято централа се намира в Карлсруе.

Атентаторът от Берлин още е на свобода, полицията задържала грешен човек

Задържаният е предоставил значителна информация по време на разпитите, но е отрекъл да е свързан по някакъв начин с атаката с тежкия камион, при която загинаха 12 души, а почти 50 бяха ранени.

Свидетели, които твърдят, че са проследили човека, когато той бягал от местопрестъплението, не са го държали непрекъснато в полезрението си, а и липсва някакъв запис, показващ, че е бил в кабината на камиона, сочи разследването.

Мъжът бе задържан малко след атентата на няколко километра от базара в парка Тиргартен. Оказа се, че той е бежанец, пристигнал миналата година от Пакистан. Той бе заловен въз основа на описанията на мъж, който изскочил от кабината на камиона и се втурнал да бяга.

Пакистанец или афганистанец е карал камиона в Берлин (ВИДЕО)

Още преди да бъде обявено, че единственият задържан за нападението е освободен, в германските медии се появиха коментари, че полицията може да бъде критикувана за действията си около ареста му, защото възникнаха съмнения, че полицията е заловила грешния човек. Това означава, че почти ден след нападението истинският извършител е на свобода, отбелязва ДПА.

По-рано днес шефът на местната полиция призна, че истинският нападател може би още е на свобода.

„Може да има опасен престъпник в района и това изнервя обществото. Разбира се ние увеличаваме мерките за сигурност. В момента също така е необходима повишена бдителност", заяви Клаус Кандт.

Всичко за терористичната атака вижте ТУК

Източник: БТА