Атентаторът от Берлин още е на свобода, полицията задържала грешен човек
Атентаторът от Берлин още е на свобода, полицията задържала грешен човек / Guliver/Getty Images

Германската полиция смята, че арестуваният пакистанец, заподозрян за вчерашния атентат в Берлин, при който загинаха 12 души, не е истинският извършител, предаде Ройтерс, цитирайки германския в. "Велт".

Меркел: Ще бъде отвратително, ако нападателят в Берлин е човек, получил защита от Германия (ВИДЕО)

"Задържали сме погрешния човек, поради което имаме и нова ситуация. Истинският извършител е все още на свобода, въоръжен и в състояние да извърши нови посегателства", казал висш полицейски шеф, цитиран от вестника.

23-годишен пакистанец е предполагаемият нападател от Берлин

Началникът на берлинската полиция Клаус Кант, цитиран от Асошиейтед прес, каза, че не е ясно дали мъжът, задържан след атентата с камион на коледния базар, наистина е шофьорът. "Засега не можем да потвърдим това", посочи той пред журналисти. "На практика не е сигурно, че той е шофьорът", каза Кант, цитиран и от Франс прес, намеквайки, че истинският извършител може би остава на свобода. "Заподозреният отрича да е извършил деянието", написа в Туитър полицията, като призова към бдителност.

Човекът, заподозрян за атаката в Берлин, е пакистанец, подал молба за убежище, който отрича да е извършителят, каза германският вътрешен министър Томас де Мезиер, цитиран от АФП. Според министъра мъжът е пристигнал в Германия на 31 декември 2015 г. и бил регистриран, след което се появил отново в Берлин през февруари.

Пресата за трагедията в Берлин: Островът на стабилността в Европа е разтърсван от нападения и катаклизми

Молбата му за убежище още не е разгледана, тъй като мъжът не е бил разпитан от компетентните органи поради липсата на преводач. Източници по сигурността казали за ДПА, че заподозреният за атаката в Берлин е бил известен на полицията във връзка със сексуално посегателство, извършено през юли. След разследване името му било включено във федерална база данни на престъпниците.

Германската полиция определи атаката в Берлин като атентат (ВИДЕО)

Министърът потвърди, че полският гражданин, намерен мъртъв в кабината на камиона, е бил убит с огнестрелно оръжие. Той подчерта, че няма никакво съмнение, че вчерашното нападение е атентат и отбеляза, че до момента групировката "Ислямска държава" не е поела отговорност за акта по известните на властите канали.

Де Мезиер уточни най-новата равносметка от трагедията: 12 убити и 48 ранени, 18 от които тежко. Малко от жертвите са разпознати, добави той.

Източник: БТА