Германският канцлер Ангела Меркел нарече нападението на коледния базар в Берлин терористичен акт, предаде Франс прес. „Трябва да приемем, че това беше терористична атака, заяви Меркел", цитирана от ДПА.

„Ако се потвърди, че този акт е бил извършен от човек, поискал от Германия защита и убежище, това ще бъде много тежко за нас. Ще го преодолеем много трудно", каза Меркел в изявление, излъчено по телевизията. Тя заяви, че ще бъде отвратително, ако се окаже, че извършителят е човек, получил защита от Германия. Това беше първата реакция на Меркел след случилото се снощи, отбелязват агенциите.

Пресата за трагедията в Берлин: Островът на стабилността в Европа е разтърсван от нападения и катаклизми

Германският канцлер каза, че това е много труден ден за цяла Германия. „Аз съм потресена, разочарована и много тъжна от случилото се в Берлин вчера", допълни тя, цитирана от Ройтерс.

Германската полиция определи атаката в Берлин като атентат (ВИДЕО)

Меркел призова цялата страна да е единна в траура. Тя добави, че Германия и германците не искат да живеят в страх от парализиращото ги злото. Канцлерът заяви, че ще отиде на мястото на трагедията по-късно днес.

Пакистанец или афганистанец е карал камиона в Берлин (ВИДЕО)

Според германски медии извършителят на атаката е вероятно пакистанец, дошъл като бежанец в Германия в края на миналата година или началото на настоящата и преминал през Балканския миграционен път. Той е застрелял полския шофьор на камиона, който после врязал в множеството на коледния базар в Берлин. Мъжът се опитал да избяга, но бил задържан на 2 километра от местопрестъплението.

23-годишен пакистанец е предполагаемият нападател от Берлин

Междувременно стана ясно, че германският канцлер Ангела Меркел разговаряла по телефона с президента на САЩ Барак Обама за атентата, заяви германското правителство, цитирано от Ройтерс. "Президентът Обама увери Меркел, че САЩ ще подпомогнат Германия при разследването", посочи германският правителствен говорител Щефен Зайберт.

Унгарският премиер Виктор Орбан определи нападението в Берлин като удар срещу "християнските ценности", предаде ДПА.  "Вчера не само гражданите на Берлин, но и цяла Европа и нашите общи християнски ценности понесоха удара", е написал Орбан в телеграма до германския канцлер Ангела Меркел.

Източник: БТА