Заподозреният за атентата в Берлин тунизиец и преди попадал в подозрение
Заподозреният за атентата в Берлин тунизиец и преди попадал в подозрение / БГНЕС

Заподозреният за атентата в Берлин тунизиец още преди това е бил подозиран, че готви нападение, и сигнал за него е бил пратен през ноември в германския център за борба с тероризма, предаде АФП.

"Полицията на Северен Рейн-Вестфалия беше започнала разследване към германската федерална прокуратура (която е компетентна по терористични дела) заради подозрения, че се подготвя застрашаващо държавата тежко престъпление", заяви Ралф Йегер, вътрешен министър на тази западна германска провинция, където заподозреният е пребивавал известно време.

Издирват тунизийски мигрант за атентата в Берлин

Тунизиецът е бил в контакт с ислямисти в Северен Рейн-Вестфалия, отбеляза Йегер, цитиран от Ройтерс. Той обаче направи и уточнението, че за момента не е доказано, че мъжът е замесен в атаката в Берлин, предаде ТАСС.

Тунизиецът е подал молба за убежище в Германия, която била отхвърлена през юли. Опитите да бъде депортиран в Тунис не са успели, защото той нямал документи за самоличност и тунизийските власти оспорвали, че е гражданин на страната. Заподозреният атентатор се преместил от Северен Рейн-Вестфалия в Берлин през февруари 2016 г.

Заподозреният за атентата в Берлин тунизиец и преди попадал в подозрение
netinfo

Ислямска държава пое отговорност за терористичната атака с камиона в Берлин

Таблоидът "Билд" свързва заподозрения с иракчанина Ахмад Абделазиз, по-известен като Абу Уалаа, който е подозиран, че ръководи група за вербуване и финансова и логистична подкрепа на групировката "Ислямска държава", отбелязва ДПА. Този имам бе арестуван в Западна Германия през ноември с още четирима заподозрени екстремисти.

Тунис и Германия се е координират за идентифициране на заподозрения за атаката в Берлин, заяви говорител на тунизийското министерство на външните работи, цитиран от ДПА. Германските власти са поискали помощ от тунизийското посолство в страната.

Източник: БТА