телевизия медии новини
телевизия медии новини / ThinkStock/Getty Images
Независимо изследване, представено пред депутати от Европейския парламент, посочва България като страна в риск заради концентрацията на медийна собственост и политически контрол над редакционната политика, съобщава БНР.

12% от българите смятат медиите за свободни

Резултатите от проучването бяха представени пред евродепутатите от Комисията по граждански свободи. България беше посочена като високорискова страна за медийната независимост заедно с Гърция, Унгария и Италия. Изследването се казва „Мониторинг на медийния плурализъм“, отнася се за 2016 година, съфинансирано е от ЕС и обхваща всички държави-членки, плюс още няколко балкански страни.

„Основното е да се защити работата на журналистите и медийната независимост“, заяви пред комисията Пиер Луиджи Парку – директор на Центъра за медиен плурализъм във Флоренция.

По 3 от изследваните показатели в България има висок риск за независимостта на журналистите – концетрация на собственост, отстраняване на конкуренцията чрез придобиване на различни по вид медийни организации и влияние на собствениците и рекламодателите върху редакционното съдържание.

телевизия медии новини
ThinkStock/Getty Images

Рискът от политически контрол върху медиите се определя на 79%, според авторите. Цитират се конкретно примери с 2 партийни телевизии – "Алфа“ и "Скат“, както и официални данни за 6 притежавани вестника от депутата Делян Пеевски. Изследването изразява съмнения относно неговото обявено оттегляне от собствеността на компанията, която е водеща в разпространяването на печатните издания в България.

Утре, когато вече няма само да гледаме новините

Директорът на Европейската федерация на журналистите Ренате Шрьодер призова за общоевропейски закон, който да накара властите да публикуват прозрачно всички собственици на медии: „Хората имат право да знаят кой какво притежава“.

Сред изказалите се евродепутати нямаше български представители.

телевизия медии новини
ThinkStock/Getty Images

БНР