Наркотикът е бил готов за изпращане в Африка
Еквадор прехвана вчера на пристанище Гуаякил близо четири тона кокаин, предназначен за изпращане в африканската страна Сиера Леоне, съобщи еквадорската полиция, цитирана от Франс прес.

"Дрогата, открита от полицейско куче, се намирала в контейнер с рибни консерви за износ", каза на пресконференция генерал Пабло Рамирес. Става дума за 3,8 тона наркотик", уточни той.

Откриха стотици килограми кокаин на плаж във Франция

В Еквадор това количество струва към 7,5 милиона евро, но при препродажба в чужбина стойността му е над 223 милиона евро. Възпрепятствахме разпространението на 37 милиона дози наркотик, написа в Туитър полицията.

От януари т. г. тя е конфискувала около 40 тона дрога и е арестувала за наркотрафик повече от 2500 души. В пристанищните градове от страната например по думите на Рамирес са били намерени "19 тона кокаинов хлоралхидрат".

Разположен между Колумбия и Перу, основните производители на кокаин, Еквадор иззе през 2021 г. рекордните 210 тона наркотици, предназначени за Европа, най-вече кокаин. През 2022 г. бяха конфискувани 220 тона и Кито обяви война на наркотрафикантите, които водят кървави битки помежду си за маршрутите на дрогата.
Андрей Шарков, БТА