/ БГНЕС
Екипажът на германския кораб "Ювента", спасяващ мигранти, получи наградата за защита на човешките права на "Амнести интернешънъл" за 2020 г., съобщи германският клон на неправителствената организация, цитиран от ДПА.
"Амнести интернешънъл" похвали членовете на екипажа на "Ювента" за спасяването на повече от 14 000 души в морето между юли 2016 и август 2017 г. Близо 200 доброволци са попаднали под ударите на закона в Италия заради хуманитарната си работа, отбеляза международната правозащитна организация.

"Екипажът на "Ювента" подкрепя всички доброволци, който работят в морето или на сушата, за да помогнат на хора, търсещи закрила, да оцелеят. Затова "Амнести интернешънъл" го удостоява със (своята) награда за защита на човешките права за 2020 г. от името на всички тези защитници на човешките права", каза Маркус Бееко, ръководител на германския клон на организацията.
Корабът "Ювента" принадлежи на германската неправителствена организация "Югенд ретет" ("Младежта спасява"), която работи за защита на мигранти, поели към Европа през Средиземно море.

„Амнести Интернешънъл“ удостои Грета Тунберг с наградата „Посланик на съвестта“

Плавателният съд бе арестуван от прокурори в Сицилия през 2017 г. по обвинение, че екипажът се е споразумял с либийски трафиканти да прибере мигранти. "Амнести интернешънъл" отхвърли обвиненията. Телефоните на членове на екипажа на "Ювента" са били подслушвали и те са били следени от агенти под прикритие, каза организацията. Десет души от екипажа са разследвани от италиански прокурори.

"Наградата показва, че не сме сами в тази борба", каза, цитиран в изявлението на "Амнести интернешънъл", капитанът на "Ювента", представил са като Дариуш.
БТА