/ Thinkstock/Getty Images
„Амнести интернешънъл“ заяви, че повечето от най-висшите й лидери ще напуснат правозащитната организация през тази година, след като външен одит, провокиран от самоубийствата на нейни служители, е описал работната среда като „токсична“.
 
Организацията, базирана в Лондон, ще освободи от работа петима от седмината си топ-мениджъри.
 
Външната проверка е установила, че работата в най-голямата и авторитетна правозащитна организация често поставя служителите й под „изключителен стрес“ и че усилията й за подкрепа на персонала са били „ad hoc, реактивни и частични“.
 
„Амнести интернешънъл“ е описана като „създаваща токсична работна среда“, според извършилите одита – независимата консултантска фирма „Konterra“, съобщи АФП.
 
„Организационната култура и неуспехите в управлението са основната причина за повечето проблеми с благосъстоянието на персонала“, заключават докладът на проверяващите.
 
„Амнести интернешънъл“ сама инициира разследването миналия август, след като Гаетън Мооту, известен изследовател и стажантът Роз Макгрегър, последователно отнеха живота си в рамките на три месеца.
 
65-годишния Мооту е работил в организацията от години и е бил известен с работата си в цяла Африка. В предсмъртното си писмо той се оплакал от неразбиране и изключително натоварване и липса на помощ от страна на мениджърския екип.
 
28-годишният Макгрегър, британски стажант, работещ в офиса на „Амнести интернешънъл“ в Женева, е страдал от безсъние и безпокойство и се е самоубил в дома си в Лондон шест седмици след по-възрастния си колега Мооту.
 
Генералният секретар на организацията съобщи пред лондонския „Таймс“, че преструктурирането на ръководството е решено на среща на 9 май, а освободените от длъжност висши мениджъри ще напуснат до края на октомври..
 
Нов „лидерски екип на коалицията“ ще започне да функционира през ноември и ще се състои само от четирима директори.
БТА