/ iStock/Getty Images
Вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович заяви днес, че се надява Европейският съюз да може да приеме решение, с което да определи за цел намаляването на емисиите от вредни газове с поне 90 на сто до 2040 г., предаде Ройтерс.  

Шефчович направи това изявление по време на изслушване в комисията по въпросите околната среда на ЕП, която трябва да го подкрепи с мнозинство от поне две трети, за да бъде одобрен и за зам.-председател на ЕП, който отговаря за Европейския зелен пакт.

Депутатите отложиха решението кога да се спре изгарянето на въглища в България

Предложението за поставяне на нова цел за намаляването на емисиите от вредни газове е направено въз основа на препоръки на съветници на Шефчович. Той поема ресорите, свързани с политиките на ЕК в областта на климата, след като през август европейският комисар по въпросите на климата Франс Тимерманс подаде оставка.

Тимерманс, който беше изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за европейската Зелена сделка, напусна, за да оглави лявоцентристки политически блок за парламентарните избори в Нидерландия през ноември.
Пламен Пенчев/БТА