/ iStock/Getty Images
Европейската комисия прецени, че Хърватия е изпълнила необходимите критерии за влизане в Шенгенската зона и призова Съвета на ЕС да включи страната в пространството без вътрешен граничен контрол.

Вицепремиерът Екатерина Захариева е на посещение в Хърватия

Европейската комисия смята, че въз основа на оценката за готовността на Хърватия за приемане в Шенгенското пространство, стартирал през 2016 г., страната е предприела необходимите мерки и отговаря на условията за пълноправно приемане на правилата на Шенген, съобщават от Брюксел.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер поздрави Хърватия за усилията по изпълнението на шенгенските условия.

България, Гърция, Румъния и Хърватия искат Албания и Северна Македония в ЕС

Той похвали упоритостта на ръководството на държавата да изпълни всички необходими условия за влизане в Шенгенското пространство и подчерта, че само чрез запазване на единството може да се изгради силна Шенгенска зона. „Вярвам, че държавите-членки ще предприемат необходимите стъпки, за да може Хърватия да стане пълноправен член на Шенгенската зона”, се казва в съобщението от кабинета на Юнкер.

Хърватия поема разширяването на Европейския съюз

Това не означава, че Хърватия веднага ще влезе в зоната, тъй като трябва да се вземе политическо решение.

България и Румъния получиха от ЕК положителна оценка от 2011 г., но все още не са част от Шенгенското пространство поради липсата на единодушие от страна на всички държави.
БГНЕС