Египет
Египет / БГНЕС
Египетските власти са ликвидирали трима членове на въоръжена групировка, подготвяли атентати по време на новогодишните и коледни празници, предадоха световните агенции.

Експрезидентът на Египет Мохамед Морси осъден на 3 години затвор за обида на съда

Бойците от радикалното движение "Хасм", считано за разклонение на "Ислямска държава", са убити при престрелка във ферма в провинция Гиза, информира Ройтерс. По информация на министерството на вътрешните работи те били превърнали убежището си в междинна база за подготовка на терористични нападения и изготвяне на експлозиви. При обиска на мястото са открити автоматично оръжие, боеприпаси и две готови за използване самоделни бомби, допълва ТАСС.

Доживотен затвор за лидера на движението Мюсюлмански братя

В други две провинции са задържани десетима съучастници на убитите ислямисти, от които са иззети девет взривни устройства. Разбитата мрежа е възнамерявала да извърши поредица терористични актове и нападения срещу туристически обекти, инфраструктурата, въоръжените сили и полицията през празничните дни в Египет, посочва министерството. Джихадистите са планирали нападения срещу тържества на коптските християни, които отбелязват Коледа на 7 януари, уточнява Асошиейтед прес.

Египет блокира новинарски сайтове, включително на "Ал Джазира"

В навечерието на новогодишните празненства, както и преди честването на католическата и православната Коледа, в Египет под засилена охрана бяха поставени над 2600 църкви, а транспортът по улиците край храмовете е напълно спрян.
БТА