Бившият египетски президент Мохамед Морси
Бившият египетски президент Мохамед Морси / БГНЕС
Сваленият египетски президент ислямист Мохамед Морси беше осъден на 3 години затвор по обвинения в обида на съдебната власт, съобщи на уебсайта си египетската държавна телевизия, цитирана от ДПА.
 
Каирският наказателен съд осъди Морси за "обида на съдебната власт, необосновани нападки към нейни представители с цел насаждане на омраза и враждебност към съдебните органи в Египет".

Доживотен затвор за лидера на движението Мюсюлмански братя
 
В хода на следствието беше доказано, че в свои изказвания по телевизията, радиото и социалните мрежи Морси и негови привърженици са накърнявали авторитета на съдебната система на страната, репутацията на съдиите и цялата система на съдопроизводство, посочва ТАСС.
 
През 2013 г., когато беше на власт, Морси обвини в излъчвана по телевизията реч съдия, че е отговорен за измами на предишните избори. В днешното си решение съдът постанови Морси да плати на съдията обезщетение от 1 милион египетски лири (около 56 300 долара).
 
По същото дело са осъдени още 18 души - привърженици на Морси от движението "Мюсюлмански братя", които получават сходни присъди. Петима, включително видният активист правозащитник Аля Абдел Фатах и политическият анализатор Амр Хамзауи, ще трябва да платят глоби от по 30 000 лири (към 1700 долара), отбелязва Асошиейтед прес. Абдел Фатах излежава петгодишна присъда за участие в неразрешен протест през 2013 г., а Хамзауи живее в изгнание.

Египет блокира новинарски сайтове, включително на "Ал Джазира"
 
Огласените днес присъди подлежат на обжалване.
 
Морси, първият демократично избран президент на Египет, беше свален от власт в средата на 2013 г. от военните след масови протести срещу управлението му. Оттогава той бе подсъдим в няколко съдебни процеса, включително за шпионаж и заговор с чуждестранни организации.
 
Морси излежава присъда от 20 години затвор по дело за подбуждане на кървавите атаки срещу участници в антиислямистки протести през 2012 г. През септември, египетската най-висша апелативна инстанция потвърди присъда от 25 години затвор за Морси по обвинения в застрашаване на националната сигурност заради изтекли поверителни държавни документи към неговия съюзник Катар по време на управлението му, припомня ДПА.
БТА