/ Guliver/Getty Images
Египетски съд осъди на доживотен затвор лидерът на движението Мюсюлмански братя Мохамед Бадие и двама други високопоставени негови членове, предаде ДПА. Други 15 подсъдими по същото дело получиха по пет години затвор, а 21 бяха оневинени.
 
Делото беше във връзка със седящата стачка на Мюсюлмански братя на площад Рабя ал Адауая в Кайро, организирана в знак на протест срещу свалянето от власт на президента Мохамед Морси през 2013 г.
 
Египетски съд отмени смъртната присъда на бившия президент Морси

На подсъдимите бяха повдигнати обвинения за финансиране на седящата стачка, за замисляне на терористични атаки срещу обществени учреждения и за разпространение на неверни информации с цел дестабилизиране на страната.
 
Присъдите бяха произнесени по дело, което се гледа наново по разпореждане на апелативен трибунал, след като по него бяха произнесени смъртни присъди срещу Бадие и още 11 подсъдими, но апелативен съд ги отмени и нареди ново дело.
 
През юни Морси получи доживотна присъда по дело за шпионаж в полза на Катар

От 2013 г. насам на Бадие бяха наложени 4 смъртни присъди, но всички бяха отменени от апелативни съдилища. Лидерът на Мюсюлмански братя има и присъди за общо 100 години затвор по много други дела.
 
В последните четири години стотици бяха осъдени в Египет за принадлежност към Мюсюлмански братя. Движението бе обявено за терористична група от египетското правителство през 2013 г.
БТА