Доживотен затвор за бившия египетски президент Мохамед Морси
Доживотен затвор за бившия египетски президент Мохамед Морси / БГНЕС, архив

Бившият египетски президент ислямист Мохамед Морси, свален от военните през 2013 г., получи днес нова доживотна присъда по дело за шпионаж в полза на Катар, предадоха кореспонденти на Франс прес и ТАСС.

Това е четвърта присъда за Морси - първия демократично избран президент на Египет. Тя идва в момент, когато бившият главнокомандващ армията и настоящ президент Абдел Фатах ас Сиси, свалил от власт Морси, е обвиняван от правозащитници, че е установил ултраавторитарен режим.

Бившият президент вече има смъртна присъда и присъди доживотен затвор и 20 години затвор по три отделни дела.

При сегашното дело той беше съден заедно с още 10 души за предполагаемо предаване на "документи, отнасящи се до националната сигурност" на Катар. Според обвинението става дума за "свръхсекретни доклади за армията, за разполагането на нейни войски и въоръжението им".

Богатото на газ емирство в Персийския залив беше един от основните поддръжници на Морси, припомня АФП.

Морси и началникът на канцеларията му Ахмед Абдел Ати бяха обвинени, че са предали тези документи на личния секретар на Морси, Амин Ел Серафи, който после чрез посредници ги пратил на представител на катарската телевизия "Ал Джазира" и на служител на катарското разузнаване.

Бившият президент беше признат за виновен по обвинение в изнасяне на секретни документи, засягащи сигурността на страната, каза неговият адвокат.

Морси обаче беше оправдан по обвинението в шпионаж.
Съдиите го осъдиха на доживотен затвор (в Египет това се равнява на 25 години лишаване от свобода) по обвинение, че е ръководил "незаконна организация", след като египетските власти обявиха движението "Мюсюлмански братя" за терористична организация.

Ахмед Абдел Ати и Амин Ел Серафи също са осъдени на доживотен затвор.

Каирският наказателен съд потвърди смъртните присъди по обвинения в шпионаж на още шестима подсъдими членове на забраненото движение "Мюсюлмански братя". Те бяха осъдени на 7 май по същото дело на смърт чрез обесване. Решението на съда по-късно бе предадено за утвърждаване от върховния мюфтия на страната.

Сред шестимата са и трима осъдени задочно журналисти, обвинени, че са играли ролята на посредници, включително Ибрахим Мохамед Хилал, който според прокуратурата е главен редактор на телевизия "Ал Джазира" и Аля Омар Мохамед Саблан, представен като журналист от йордански произход, работещ за телевизията.

Представител на "Ал Джазира" каза за АФП, че Хилал е съветник на президента на телевизията.

По делото за шпионаж в полза на Катар бяха съдени общо 11 души заедно с Морси. Процесът продължи повече от година, припомня ТАСС.

Осъдените могат да обжалват.

Източник: БТА