Бившият египетски президент Мохамед Морси обяви гладна стачка в затвора
Бившият египетски президент Мохамед Морси обяви гладна стачка в затвора / снимка: БГНЕС, архив

Бившият египетски президент и един от бившите ръководители на ислямистката организация „Мюсюлмански братя” Мохамед Морси, който е в затвора, е обявил гладна стачка. Това съобщи адвокат Абд ел Максуд, защитаващ Морси и няколко от лидерите на „Мюсюлмански братя”, предаде ТАСС.

По думите му „бившият египетски президент от вчера отказва да яде храната, която му предлагат в затвора”. Защитникът твърде, че Морси е убеден, че „яденето, което му дават в затвора не е безопасно за него”. Бившият държавен глава предполага, че „ако яде това, което му носят в килията, ще се стигне до голямо престъпление”.

Морси, който е диабетик, нееднократно е молил съда да му бъде извършен специален медицински преглед или да бъде прехвърлен в болница. Едва преди дни съдът е решил, че има нужда от такъв преглед.

Понастоящем египетски съд гледа дело за шпионаж в полза на Катар, по което главен обвиняем е бившият президент. Той е обвинен в предаване на секретна информация за египетската армия и нейния бюджет на катарската страна. Всички подсъдими са от забранената в Египет организация „Мюсюлмански братя”.

Съдебното заседание бе пренасрочвано няколко пъти.

Източник: БТА